Приключиха дейностите по изграждане на Етап 1 от обект Реконструкция

...
 Приключиха дейностите по изграждане на Етап 1 от обект Реконструкция
Коментари Харесай

Ето я реконструираната гара на Нова Загора

 Приключиха дейностите по създаване на Етап 1 от обект " Реконструкция на гаров комплекс Нова Загора ". Обектът е част от план " Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора – Фаза 1 ", съфинансиран от Европейски фонд за районно развиване и сбъднат по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година
 
В рамките на Етап 1 са построени втори и трети перон с височина 55 см. Подновени и осъвременени са стоманения път и контактната мрежа в гаровия комплекс. Изградено е перонно осветяване със модерни енергоспестяващи тела, тръбоканална мрежа и перонно отводняване.  Монтирани са навеси на двата перона с обособени места за пасажери и за лица с понижена пъргавина.
 
 Ето я реконструираната гара на Нова Загора Ето я реконструираната гара на Нова Загора Източник: НКЖИ
Чрез осъществените действия е обезпечена налична среда. Изградени са рампи с парапети за реализиране на безпрепятствени направления, както и тактилни линии по настилките. Поставена е образна информация за облекчение на лица с понижена пъргавина и лица с увреждания. Осигурен е равнопоставен достъп и улеснения за всички пасажери на територията на гаровия комплекс. Предлаганите железопътни услуги са дейно усъвършенствани и съобразени с условията на европейските стандарти в региона на железопътния превоз. Етап 1 е въведен в употреба с Разрешение за прилагане, издадено от ДНСК.
 
Изпълнението на плана е съобразено с настояванията на локалните поданици за запазване на съществуващото приемно здание на гаровия комплекс, което със Заповед на министъра на културата от есента на 2022 година е оповестено за единична архитектурно-строителна недвижима културна полезност от " ново време " с категория " локално значение ". Осъществено е етапно създаване на обекта и възлагане на действия по реорганизация на приемното здание с нови публични поръчки.
 
В обсега на Етап 2 следва да се извърши реорганизация на съществуващото приемно здание, прилежащото околно пространство и първи перон. Изготвен е механически план в сходство с въведените режими за запазване на недвижимата културна полезност и охранителната зона. Проектът е координиран от Министерство на културата и утвърден от Министерство на районното развиване и благоустройството. След сполучливо привършване на публичните поръчки за осъществяване на дейностите по Етап 2, се чака строително-монтажните работи по приемното здание да стартират през трето тримесечие на актуалната година и да приключат до края на 2025 г.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР